אומנות ומלאכת יד

אומנות ומלאכת יד

אם אתם אנשים יצירתיים שאוהבים ליצור אומנות הגעתם למקום הנכון. ההגדרה המילונית שמצאתי למושג אומנות היא: עשיית מלאכה על ידי בעל מקצוע בתחום עיסוקו, עושה המלאכה נקרא בשל כך אמן. אני חייב להגיד שההגדרה הזו דיי מעורפלת ואני לא מסכים איתה עד הסוף. ביגוד להגדרה אני חושב שרוב בני האדם אם לא כולם הם אמנים או אמנים בפוטנציה. ההתמחות אינה הכרח ליצירה עצמה. במהלך ההיסטוריה ראינו אמנים רבים שהצליחו להחסיר פעימה בלבנו והם לא היו אמנים לפי ההגדרה הקובלת. הם יצרו יצירות מופת מבלי שהתכוונו לכך, הם פשוט הוציאו מעצמם את המיטב. לדוגמה אפשר לראות את הסופרת מרי שלי שכתבה את הספר פרנקשטיין. הספר המפורסם הזה נכתב שהייתה בת 19 בלבד. מה שהוביל את מרי שלי לכתוב את הספר לא היה בגלל התמחותה המקצועית כסופרת, אלא נוצר מהשתלשלות אירועים שלכאורה הייתה שולית וסתמית. מרי שלי ובן זוגה התארחו בטירתו של המשורר האנגלי המפורסם לורד ביירון שבז'נווה שוויץ. בזמן שהייתם שם התערבו לורד ביירון ובן זוגה של מרי שלי על תחרות כתיבה לסיפור אימה. התחרות לא יצאה לפועל והאתגר קסם למרי למרות שתחרות זו לא נגעה אליה כלל. היא החלה במרץ לכתוב סיפור אימה המבוסס על חלום בלהות שפקד אותה באותה תקופה. מאז הכל היסטוריה ומרי שלי הפכה לסופרת מפורסמת הנחשבת לאחת המייסדות הבולטות והמשפיעות לסיפורי אימה ומדע בדיוני.
יש עוד דוגמאות רבות לאנשים שיצרו יצירות מופת וחלק מהיצירות התפרסמו לפעמים רק לאחר מותם של היוצרים.  אם לכם יש דוגמאות ליוצרים ואמנים חשובים שהצליחו מבלי בכלל שהתכוונו אנא שלחו לי למייל info@newjoy.co.il או כתבו כאן בתגובות.

נחזור לחשיבות היצירה ונדבר קצת על מהות.

    רשום לנו מהו התחביב האהוב שלך ואולי אנחנו נפתיע אותך

    כשאני חושב על האדם כאדם אני רואה המון דברים חיובים, אני מתפעל מגאונותו של הטבע שיצר אותנו – זו אגב יצירת פאר בפני עצמה רק שבמקרה הזה האמן העדיף להסתתר ולהצטנע. יש פעמים, אני מודה שעולה בי רגש של עצבות כאשר אני חושב על המושג "אדם". אם תחשבו על זה אנחנו דיי בודדים בעולם הזה, זה נכון שיש חברים וזה נכון שאנחנו יכולים לעשות הכל אבל בסופו של יום אנחנו כאן לבד. הגחנו לעולם לבד ונסיים את חיינו לבד. כל מה שאנחנו חווים נמצא רק בתוכנו בפנים, אנחנו מעין קופסה סגורה שאוגרת המון מידע במהלך החיים וצריכים אנו להתמודד עם המידע הזה ברוב הזמן לבד.

    בשלב הזה של העצבות נמצאים הרבה אנשים שאני מכיר. כולנו מדי פעם מגיעים לשם וחושבים על מושגי המשמעות, התכלית והאושר. יש אנשים שלא מוכנים לצאת מהמחשבות האלה ונכנסים לשגרה שאני קורא לה שגרת העצבות.

    אני במקרה של מחשבות והרהורים כאלה חוזר לאמן הגדול שייצר אותי ולמרות שאינני יודע מיהו באמת ומעולם לא פגשתי בו אני מנסה ללמוד ממנו ולהבין מה עושים לפעמים כשמרגישים לבד. מה עושים לפעמים כשמרגישים בתוך קופסה ושהכול נמצא בתוכנו?.

    אתם יודעים מהי התשובה שאני מוצא לשאלה זו????

    תתפלאו. חזרנו להתחלה. והתשובה היא…………..

      הצטרף/י למשפחה שלנו, אנו זקוקים לאנשים טובים כמוך ב NEW JOY

      יצירה.

      כן. יצירה היא התשובה. 99% מהזמן אנחנו סופגים וכולאים את העולם בתוכנו אבל יש אחוז אחד שהתברכנו בו והוא קיים. קיים רק באדם ולא אצל אף יצור חיי אחר והאחוז הזה הוא – ליצור. ליצור אם תחשבו על זה, זה בדיוק המשמעות ההפוכה מלקבל או להכיל. ליצור זה לתת ולהוציא. דרך היצירה אנחנו מוציאים מעצמנו החוצה לעולם את מי שאנחנו. דרך האומנות העולם יודע מי אנחנו באמת, זו התקשורת הטובה ביותר שלנו עם הסביבה. אומנות אמתית היא לא תקשורת בדו שיח אלא שחרור חד כיווני מאתנו החוצה. הנתינה שלנו באומנות היא מוחלטת ויכולה להישאר עוד דורות קדימה גם כשאנחנו איננו עוד.

      פירושה של היצירה לא תהיה יותר בבעלותנו מהרגע שייצרנו והפצנו אותה החוצה. כל אדם יפרש בהתאם למי ומה שהוא. אם תחשבו על זה – זו המשמעות האמתית לנתינה טהורה. אני לא אגזים אם אומר שזה בדיוק כמו לידה. להוציא לעולם משהו ממך, בשר מבשרך אבל זה לא אתה.

      אחרי מה שכתבתי עד עכשיו אני רוצה לחזור שוב להגדרה המילונית של אומנות ולשנות אותה קצת: "אומנות היא הדרך שלנו לא להרגיש לבד בעולם הזה, זו הדרך לתת ולהחזיר לעולם את עצמנו בצורה טהורה"

      כן כן כן אני יודע שתגידו שיש אמנים שמרווחים כסף וזה לא אמנות ולא נתינה טהורה אלא "נתינה לצורך קבלת כסף". אני רוצה לחדש לכם בעניין הזה במשפט קצר. אמנות ויצירה היא תמיד אומנות ויצירה גם אם היא נעשתה לצורך קבלת תמורה. אתן דוגמה שלא תגידו שאני חפרן בלתי נלאה (טוב נו אולי אני באמת חפרן קצת). הנה כמה דוגמאות בודדות:

      1. האומן אנדי וורהול שהשתייך לזרם הפופ ארט והיה ממפתחיה עשה כסף לא רע מהיצירות שלו. הוא מת ב 1987 אבל השפעותיו ניכרות גם בימינו אנו על מאות ואלפי אמנים ברחבי העולם. במקרה זה האומנות נשארה אומנות
      2. לודוויג ואן בטהובן מלחין מוסיקה קלאסית מהמוכשרים שהאנושות ידעה לא היה עשיר אומנם בחייו אך הוא התפרנס מיצירות שכתב לפטרוניו. הוא נפטר ב 1827. היצירות שכתב מפורסמות עד היום ולדעתי יהיו מפורסמות עד קץ האנושות. גם במקרה הזה האומנות נשארה אומנות.
      3. הסופרת ג'יי קיי רולינג שכתבה את הארי פוטר. היא יכלה לצאת לפנסיה כבר אחרי הספר הראשון. אבל המשיכה לכתוב את המשך עלילותיו של הארי פוטר בצורה מושלמת גם כשהרבה כסף הפציץ לה את חשבונות הבנק. גם המקרה הזה האומנות נשארת אומנות.

      לסיכום שלוש הדוגמאות שהבאתי כאן – אני לא מתכוון להגיד שתחפשו ליצור ולעשות יצירות בשביל כסף או שהמטרה תהיה להרוויח כמה שרק אפשר מזה. להפך צרו ועשו כי לפני הכל זהו מרכיב מאוד חשוב בסולם של משמעות החיים (לא רק). אבל אם יצא לכם גם להרוויח מזה עוד בחייכם אז בכלל זכיתם.

       

      הנה רשימה של דברים שתוכלו להתמקצע בהם ולהפוך אותן לתחביב. תתחילו בדבר שאתם הכי מתחברים אליו.

      1. ציור
      2. פיסול
      3. קרמיקה וקדרות
      4. שילוב אומנויות
      5. נגרות
      6. אומנות בבצק סוכר
      7. שירה
      8. הלחנת מוסיקה
      9. כתיבה
      10. תכשיטנות וצורפות
      11. צילום
      12. תפירה
      13. סריגה
      14. אדריכלות
      15. עיצוב
      16. עיצוב פנים
      17. ייצור פריטים

       

      אשמח שתשלחו לי למייל info@newjoy.co.il או שתכתבו כאן בתגובות באיזה נושאי אומנות אתם עוסקים.

       

      אם אתם רוצים שתצא לכם יצירה שתתן השראה לאחרים אל תשכחו לחייך.

       

        אל תישאר מאחור

        הצטרף למאות אנשים שמקבלים עדכונים חמים על כל מה שמעניין

        רפאל

         

        About Refael Adari

        השאר תגובה

        %d בלוגרים אהבו את זה: