חיוך זה מדבק

smile1עדיין לא פגשתי אדם שנשאר אדיש למראה של חיוך אמיתי. ישנם סוגים שונים של חיוכים, כל החיוכים למעט שניים שאיני מגדיר אותם כלל כחיוכים (החיוך הציני והחיוך הערמומי) מפעילים אצלנו רגש חיובי והכי חשוב הם גם בריאים לנו. אפילו חיוך שהוא לא שלנו אבל מופנה כלפינו מקנה לנו רגע של חסד ונחת.

הטבע שיצר אותנו דואג ברוב המקרים לשמור עלינו ועל מה שיצר, לכן אין זה פלא שהדבר הראשון שאנחנו עושים כשמישהו מחייך אלינו זה לחייך בחזרה. ובכלל כשפוגשים באדם אחר, האינסטינקט הראשוני הוא לחייך כאשר נוצר קשר עין. אפשר לומר שחיוך הוא ברכת שלום אוניברסאלית, והבעת הפנים הבסיסית הזאת מרמזת לנו מי עומד מולנו ומה כוונותיו ולרוב, אני יכול לומר לכם, שהכוונות טובות.

חיוכיהם של בני האדם אומרים לי המון. אחד התחביבים האהובים עלי הוא להתבונן באנשים זרים ברגע בו עיניהם נפגשות. אני תמיד מתפעל מהריאקציה ההדדית שכל אחד מפעיל אצל השני באופן אינסטינקטיבי. אני יכול לקבוע בביטחון שברוב המקרים יופעל רגש חיובי שילווה בחיוך אצל אותם אנשים. לא פעם יוצא לי להרהר בנושא זה (כנראה לא סתם הוקם האתר new joy) ואני תוהה למשמעותם של חיוכים מזדמנים אלו. איני יכול שלא להיזכר בפילוסוף הצרפתי  ז'אן ז'אק רוסו שאמר כי "יצר לב האדם טוב מטבעו, וכי במצבו הטבעי האדם הוא פרא אציל" ובכך הוא נתן מענה לאחת השאלות שהעסיקו פילוסופים רבים משחר ההיסטוריה. בדרך התבוננותי באנשים אני נאלץ להסכים עם אמירתו של רוסו – אחרת איני יכול להסביר מה גורם לאנשים לחייך לזולת בלי שום סיבה.

אני מניח שהמאמר נראה לכם הזוי. אתם בטח שואלים את עצמכם מה כבר כל כך חשוב בחיוך שצריך לכתוב עליו כל כך הרבה. אז ברשותכם תנו לי עוד כמה משפטים כדי שאסביר את חשיבות הנושא ולאחר מכן אמנה בפניכם כמה מסגולותיו של החיוך ותאמינו לי שבסוף תצאו מחייכים :).

כדי לתקוף את הנושא מהזוית הראויה נצטרך לחזור בזמן למחצית המאה ה-4 לפנה"ס. בתקופה זו חי לו הפילוסוף אריסטו ביוון העתיקה. הוא היה הראשון שטבע את המונח "הטוב העליון", כלומר המכנה המשותף לכלל האנושות היא שבחייהם שואפים כל בני האדם להרגיש מאושרים. רק האושר האמיתי יוביל את האדם לשלמות תכליתית, וכאשר אדם מאושר הוא אינו רוצה דבר, הוא חווה הרגשת מלאות וסיפוק. אריסטו לא היה הראשון שטבע את המונח אושר. סוקרטס דיבר על אושר במובן מופשט יותר כשטען כי "הצדיק במעשיו הוא מאושר", וכך גם אחרים לפניו. אך אריסטו היה הראשון שנתן במה למושג אושר והגדיר אותה כתכלית שיש להשיגה כדי להרגיש שלם. עליי לציין כי ההגדרה של מהו אושר הינה עדיין סוגיה בלתי פתורה גם בימינו, אבל רוב הפילוסופים מסכימים כי אושר הוא "רגש המבטא מצב נפשי של האדם שמקורו בהנאה ובסיפוק", או שלמות לפי אריסטו.

השגת האושר איננה דבר פשוט, מה גם שלכל אדם הגדרה אחרת פנימית של מהו האושר. המשותף לכולם הוא שאדם לא יגיע לאושר אם הוא לא יהיה שמח בחלקו ואם הוא לא יחייך בדרך להשגת יעדיו. אלו שני תנאים בסיסיים ואוניברסאליים, בלעדיהם לא ניתן להתחיל במסע אל האושר. אי אפשר לרוץ לפני שלמדנו ללכת ואי אפשר להיות מאושרים לפני שנדע לחייך ולצחוק באמת ומכל הלב. הטבע עוזר לנו, הוא רוצה שנחייך ולנו נשאר רק דבר אחד לעשות והוא לבצע.

אבות האומה האמריקנית ביססו עקרונות אלה בחוקה, בהגדירם את שלוש הזכויות הטבעיות של האדם: החיים, החירות והזכות לחתור להשגת האושר. לא רק זאת, על המדינה ומוסדותיה ניטלת האחריות לדאוג לכך. כלומר, להעניק את האפשרות לאזרח להיות מאושר.

ואחרי שעמדנו על הדבר הבסיסי ביותר בואו ואתן לכם עוד כמה סיבות טובות לחייך:

1. חיוך אמיתי גורם לנו להראות אטרקטיביים יותר לזולת. אנו נימשך ביתר קלות לאדם שמחייך אלינו ושפניו משדרים טוב ורוך. אין זה סוד שרובנו נמנע מתקשורת כאשר מולנו יעמוד אדם חמור סבר. חיוך של מישהו חיצוני המופנה אלינו ישדר שאנחנו רצויים וששמחים לפגוש בנו ולשהות במחיצתנו. והרי אנחנו אוהבים אנשים שמפגינים חיבה כלפינו. זו אחת הסיבות שחיוך הוא מדבק. מי שמפגין כלפינו חיבה ראוי שנחזיר לו חום בחזרה.

2. חיוך משחרר מתחים, גם אם החיוך מאולץ – נסו ותיווכחו שזו לא סתם סיסמה.  כאשר אנחנו תחת לחץ וסטרס פועלים בפנים שלנו אינספור שרירים, היוצרים הבעות של רצינות, עייפות ואפילו של הלם. השרירים שמפעילים את החיוך בפנים גם הם רבים אך שונים מהשרירים המופעלים כאשר אנחנו תחת לחץ. שני סוגי שרירים אלה אינם יכולים לעבוד במקביל. חיוך (ואפילו מאולץ) מבטל את השפעת השרירים שמופעלים בעת לחץ ומשרה רוגע באופן מיידי. אנו נרגיש שינוי פנימי נפשי חיובי, והמדהים הוא שגם כלפי חוץ נראות פנינו תשתנה מיידית.

3. מסעיף 2 ניתן להסיק שחיוך משנה את מצב הרוח שלנו לטובה.

4. מחקרים הראו שבזמן החיוך משתחררים סרוטונין ואנדורפינים. אלו חומרים כימיים המסייעים לשיכוך כאב ולשיפור מצב הרוח.

5. חיוך גורם להורדת לחץ הדם. חיוכים מעצם טבעם מרגיעים את הגוף והנפש, וכאשר הגוף רגוע יותר, הלב פועל בקצב איטי יותר, ולחץ הדם נמוך יותר. אם יש לכם מודד לחץ דם עשו ניסוי וגלו את הפלא.

6. כאשר אדם נמצא תחת לחץ וסטרס מערכת החיסון נחלשת. מכאן שחיוך עוזר לחזק את מערכת החיסון שלנו, ומסייע לנו בתפקוד היומי של הגוף.

7. חיוך גורם לך להראות צעיר יותר. שרירי החיוך אלו שרירים שמעלים את הפנים וגורמים לנו להראות חיוניים יותר, שזה בדיוק ההפך מהמצב בו אדם שרוי בעצב, דיכאון או בחדרה. לא פעם יוצא לנו לשאול מישהו מדוע פניו נפולות. הסיבה היא כי במצבים אלה השרירים בפנים "נופלים" וגורמים לנו להראות מבוגרים יותר. אז לפני שתעשו ניתוח פנים למראה צעיר יותר השתדלו לחייך יותר ואולי תחסכו כך כסף רב.

8. קשה לחשוב על דברים שליליים כשאנחנו מחייכים. עשו ניסוי ותחייכו אפילו באופן מאולץ ובאותו הרגע תנסו לחשוב על דברים שליליים. החיוך עוזר לנו לשמור על קו מחשבה חיובי. מה שבסופו של דבר יוביל גם לעשייה חיובית. (חשיבה חיובית מובילה לעשייה חיובית).

9. מחקרים מראים שאנשים חייכניים מצליחים הרבה יותר בפן האישי, החברתי והכלכלי מאשר אנשים בעלי הבעה זועפת או מדוכדכת.

10. חיוך זה מדבק – לא סתם אומרים שאם תחייך אז העולם יחייך אליך. ככל שתחייך יותר כך יותר אנשים יחזירו לך בחיוכים. יש אפילו שטוענים כי גם החיות מחזירות חיוכים למי שמחייך אליהם אך מודה שעדיין לא בדקתי את הנושא 🙂

אז תמשיכו לחייך עם סיבה ובלי סיבה כי זה עושה רק טוב.

אם יש לכם סיבות נוספות מדוע זה טוב לחייך אתם מוזמנים לשלוח למייל info@newjoy.co.il

    אל תישאר מאחור

    הצטרף למאות אנשים שמקבלים עדכונים חמים על כל מה שמעניין

    About Refael Adari

    השאר תגובה

    %d בלוגרים אהבו את זה: