וולפגנג אמדאוס מוצרט

mozartוולפגנג אמדאוס מוצרט (27.1.1756 – 5.12.1791) היה מלחין שחי בתקופה הקלאסית ונחשב לאחד מגדולי המלחינים בכל הזמנים. תחת ידיו נכתבו בתקופה קצרה מאוד מאות יצירות מופת.

מוצרט נולד בזלצבורג שבאוסטריה למשפחה מוזיקאית. אמו אנה מריה ולבורגה הייתה מורה למוסיקה ולימדה נגינה בכינור, אביו ליאופולד היה הקאפלמייסטר (מאסטרו הקפלה) של הארכיבישוף מזלצבורג.

מוצרט החל לנגן בפסנתר בגיל 3 ולפני שמלאו לו 5 שנים הוא כבר חיבר וכתב יצירות קטנות. מורהו הראשון היה אביו ליאופולד שבאותה תקופה נחשב לאחד המורים הטובים והמוכשרים באירופה. בנוסף לשיעורי הפסנתר לימד ליאופולד את מוצרט הצעיר נגינה בכינור, נגינה בצ'מבלו תיאוריה והלחנה. מוצרט היה ילד פלא של ממש. כשהגיע לגיל 6 הוא היה מסוגל לנגן בפסנתר כשעיניו מכוסות ברצועת בד ויכל להחליף בכל עת בין שתי ידיו כך שפעם אחת יש שמאל מנגנת את הליווי ויד ימין את המלודיה ולהפך.

אחותו הבכורה של מוצרט, מריה אנה (1751 – 1829) הייתה גם כן נגנית מחוננת, אך כישרונה החוויר ביחס למוצרט. ליאופולד הבין שלשני ילדיו יש יכולות יוצאות דופן. כשמוצרט היה רק בן 6 ומריה בת 11 החליט האב לקחת אותם לסיבוב הופעות ברחבי אירופה. תחילה יצאו לווינה ומינכן. בהופעותיו הראשונות הראה מוצרט את יכולותיו הפנומנאליות, הוא היה מנגן בעיניים מכוסות, מזהה כל תו שהושמע בפניו, מלחין מנגינות לבקשת המאזינים ועוד. שמו של מוצרט התפרסם במהירות בכל רחבי אירופה, הוא ואחותו נסעו להופיע בצרפת, באנגליה, באיטליה, בשוויץ ואף הגיעו לוורסאי לנגן בפני לואי ה 15.

בשנת 1964 שהה מוצרט בלונדון ובגיל 8 בלבד הוא הספיק לחבר הסימפוניות הראשונה ,השנייה, והשלישית. עד היום מי שמקשיב לסימפוניות האלו תופס את הראש בפליאה ושואל איך ילד בגיל 8 מסוגל לחבר יצירות כל כך מורכבות ועוד למספר כלי נגינה רבים ושונים. את הסימפוניה הרביעית הוא  כתב בגיל 9. זה היה ההספק המדהים בהלחנת היצירות של מוצרט.

בין השנים  1969 ועד ל 1773 משפחתו של מוצרט ביקרו באיטליה 3 פעמים וערכו שם הופעות. באותה התקופה קיבל מוצרט אות כבוד מהאפיפיור שנפעם מגאונותו ומכישרונו. פעם בשנה במשכנו של האפיפיור היו מנגנים יצירה מאוד מיוחדת וסודית. יצירה דתית זו המיזררה של גרגורי אלגרי נחשבה לפלא, ותווי היצירה נשמרו תחת אבטחה כבדה מהחשש שיועתקו. מוצרט ששהה באותה העת בכנסיית האפיפיור שמע את היצירה ושכתב אותה מחדש תוך שמיעה בלבד. מי ששומע את המיזררה מבין שזו משימה לא פשוטה בכלל.

את מסעו המוזיקלי האחרון עשה מוצרט בשנת 1977 בלוויית אמו, הם עברו במינכן, במנהיים ומשם הגיעו לפריז. תקופה זו לא הייתה טובה עבורו. כבר לא ראו בו ילד פלא, הוא חווה אהבה נכזבת שהובילה למערכת יחסים עכורה בינו לבין אביו ליאופולד והשיא הגיע כאשר אמו נפטרה בפריס ב 3.6.1778. מוצרט חזר שבור לזלצבורג ועבד במשך שנתיים כנגן עוגב אצל הארכיבישוף החדש. עבודתו תחת הארכיבישוף החדש והקשוח לא הייתה למורת רוחו של מוצרט והוא ביקש להתפטר. הארכיבישוף זעם על הבקשה והעיף את מוצרט מביתו.

בשנת 1781 נסע מוצרט לווינה כדי לפתוח בקריירה עצמאית, שנה מאוחר יותר הוא נשא לאישה את קוסטנצה ובר (1762 – 1842). מתוך ששת ילדיו שנולדו למוצרט וקוסטנצה רק שני ילדים שרדו, קרל תומס ופרנץ קסאפר. לפרנץ ולתומס לא נולדו ילדים ובכך הם למעשה היו האחרונים בשושלת המשפחה.

מוצרט נחל הצלחה רבה משנת 1782, הוא הספיק לכתוב יצירות רבות, עבד כמנצח, כפסנתרן והכנסותיו היו גבוהות מאוד. בתקופה זו הוא הושפע מאוד ממלחיני תקופת הבארוק, במיוחד מבאך והנדל, ניתן לשמוע השפעות אלה ביצירותיו שנכתבו באותה התקופה.

מאמצע שנות השמונים מצבו הבריאותי והכלכלי של מוצרט החל והידרדר , אך גם בתקופה זו הוא לא הפסיק להלחין.

מוצרט נפטר ב 5.12.1791. שמועות רבות על סיבת מותו נפוצו, היו שסברו כי מדובר אפילו בהרעלה. כיום הדעה הרווחת היא שדלקת פרקים חמורה גרמה למותו.

הלינקים הבאים הינם הפנייה לחלק מיצירות הפאר המפורסמות של מוצרט.

שמיעה מהנה ועם הרבה רגש למחשבה.

באהבה רבה

רפאל

    אל תישאר מאחור

    הצטרף למאות אנשים שמקבלים עדכונים חמים על כל מה שמעניין

    About Refael Adari

    השאר תגובה

    %d בלוגרים אהבו את זה: